• 0885 891 977
  • info-1806210@edu.mon.bg
  • гр. Русе ул. Цар Самуил №3

Победителката Гюляй Бахриева

gulayА ето и впечатленията на победителката Гюляй Бахриева:

   ,,Здравейте! Казвам се Гюляй Бахриева и съм ученичка в 9 клас в Средно общообразователно духовно училище – град Русе. Реших да участвам в ученическия конкурс на тема ,,Европа за България и България за Европа” с есе на европейска тематика. Написах и споделих своите виждания за ролята на Европа в развитието на България и с какво България допринася за многообразието на Европа. Надявах се да спечеля и съм много радостна, че моето есе е направило впечатление на евродепутата Мария Габриел и е едно, от трите наградени есетa, с посещение на Европейския парламент в Брюксел.

    На 10 февруари 2014 г. в 06:00 ч. сутринта отпътувахме от София за Брюксел със самолет. Кацнахме в 08:00 ч. на летище Шарлероа. Организаторите на пътуването ни посрещнаха и ни настаниха в хотел ,,Villa Royale”. След това имахме свободно време да разгледаме и посетим различни забележителности в Брюксел. Вечеряхме в ресторант ,,Chez Leon, Grand Place“ и с голямо вълнение и нетърпение очаквахме следващия ден. На 11 февруари посетихме Европейския парламент, където се запознахме с етапите на вземане на решения в Парламента, с някой интересни правила при гласуване в пленарна зала, с работата на евродепутата Мария Габриел. Програмата продължи с посещение на Парламентариума, от където наблюдавахме работата на евродепутатите чрез уникален дигитален екран. Посетихме и библиотеката на Европейския парламент. Присъствахме на официалното откриване на изложба на рисунки на деца от Хасково на тема ,,Моята България в нашата Европа – Европейският съюз през погледа на български деца”.

    На другата сутрин отлетяхме със самолет за България. Останах изключително доволна, изпълнена с хиляди нови впечатления и емоции от моето пътуване до Брюксел и Европейския парламент.”