• 0885 891 977
  • info-1806210@edu.mon.bg
  • гр. Русе ул. Цар Самуил №3

Незабравим ден за учениците от ДУ – Русе

12

България отбелязва Националния си празник – 3 март. В празничния ден учениците от ДУ – Русе  посетиха Пантеона на възрожденците, разположен в старото гробище на град Русе, в Парка на възрожденците. Пантеонът е издигнат в памет на българите, дали живота си за свободата на България. Той представлява паметник-костница, съхраняваща костите на 453-ма революционери и опълченци, четници и културно-просветни дейци.

Учениците посетиха и паметника на Апостола на свободата Васил Левски. Проектът на паметника е дело на русенския скулптор Даниел Кънчев. Монументът е висок 4,20 метра с постамента. Открит е през септември 2020 г.

06

Незабравими  ще останат и впечатленията ни от една от най-атрактивните експозиции на Регионалния исторически музей.

В Екомузея е представено многообразието от животински видове, обитавали Поломието и Русенския регион, от праисторически бозайници до днес. Също така разказва за защитените територии и растителността. Разположен е на четири различни етажа с обща площ 2400 кв.м. Екомузеят се различава от природонаучните музеи, по това, че в него са представени връзките между растенията, животните и човека.

На първия етаж е колекция от вкаменелости на няколко милиона години, сред които има гигантски кости на мамути. На територията на България са открити останки от 4 вида мамути. Колекцията на Русенския музей е една от най-добрите у нас и в света, и може да се похвали с единствената запазена изцяло долна челюст на най-примитивния мамут, който е живял преди 3 млн.години – Mammuthus romanus.
В музея може да се види и мамут в реални размери, което е особено атрактивно за малките посетители.

03

Направени са много диорами, които представят животните и птиците в естествената им среда. Сред препарираните експонати има дори теле с две глави, огромен петел с люспи по краката като на динозавър, триметрова моруна, гигантска костенурка и др. Особено интересен е макетът на пещера, дълъг над 15 метра. Той е разделен на две части и представя Ивановските скални църкви, които са обект от световното културно наследство, и пещерата Орлова чука с прилепи, звуци и сталактити.

В приземният етаж на музея е разположен малък аквариум, който е единственият у нас представящ многобразието на дунавските риби – сетри, шарани, бял амур, толстолоб, щуки, сомове и др. Разделени са така, че в един и същ аквариум да има и дънни риби.

1310

 

 

 

 

 

 

Като част от експозициите са направени и филми за биоразнообразието, блатните екосистеми, прилепите и елените. Има и интерактивни игри за децата. Отделно са представени колекции от различни предмети от началото на 20 век до днес, както и първите неща, които са се случили в Русе.

Учениците бяха във възторг от машината за дарения за храна на рибите, която е направена като машина за поглъщане на стотинки.

БА

Този прекрасен ден приключи с почерпка в Балкан дюнер, собственост на Осман Керванджи- възпитаник на ДУ – Русе.