• 0885 891 977
  • info-1806210@edu.mon.bg
  • гр. Русе ул. Цар Самуил №3

БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА

БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА ЗА УЧЕНИЦИ

Деца-пешеходци

Децата като участници в пътното движение са предимно пешеходци. Това налага даването на специална информация и съвети за тяхната безопасност.

 

Децата трябва да пресичат на безопасни места като пешеходни пътеки тип „зебра“ (със светофари), подлези, пешеходни надлези и мостове, пешеходни острови в пътното платно, или на място далеч от паркирани автомобили.

 

Безопасни маршрути до училище

 

Много злополуки с деца стават по пътя към и от училище. Рискът се повишава за учениците, които напускат основното училище и започват средното си образование. Тогава е възможно за пръв път да трябва сами да пресичат оживени булеварди.

Ето някои съвети как да научите детето си на безопасно движение:

–          покажете му най-безопасния маршрут до училище. Това обикновено е този с най-спокоен трафик и най-малко улици за пресичане

–          научете го да ходи по тротоара, а не по платното

–          научете ги да не играят с играчка докато ходят, защото може да я изпуснат на платното и да се втурнат, за да си я вземат

–          обяснете му за какво да внимава докато върви и го научете при пресичане да спазва простите правила: спри на бордюра, погледни наляво, после надясно, после пак наляво, ослушай се дали не приближава кола. Чак тогава премини!

–          напомняйте му, че трябв да пресича на светофар само когато свети зеленият сигнал

–          разяснете му опасностите при пресичане измежду спрели автомобили

–          служете му за пример!

Видимост = безопасност!

 

strategia_BDP_mart2013