• 0885 891 977
  • info-1806210@edu.mon.bg
  • гр. Русе ул. Цар Самуил №3

НА ПИКНИК В С. СВЕЩАРИ, ДЕМИР БАБА ТЕКЕ

d1

На 23.06.2019 г., ДУ-Русе организира пикник, в който се включиха бивши, настоящи и бъдещи ученици. Незабравимото пътуване започна с посещение на Текето (гробница), почитано от алевиите (известни и като алиани). Това е етнорелигиозна група сред мюсюлманите, които имат свои обичаи и вярвания. Те не използват установената мюсюлманска обредност, а почитат гробниците (тюрбета) на своите светци. Един от тях е Демир баба (Железният баща). Мястото, на което е построено в началото на ХVІІ век текето Демир баба, е било свещено за населявалите този район различни племена и народи повече от 2000 г. преди построяването му. От многобройните постройки е оцеляло само тюрбето (гробница) на Демир баба. Запазена е и скалата-жертвеник до входа на вътрешния двор на Демир баба теке.

Д8

След културната програма имаше много игри-борба, дърпане на въже, богата музикална програма, организирани от имамите на Разград, Мортагоново, Силистра. Изненадите и забавленията оставиха всички наши ученици доволни и щастливи. Пикникът завърши с приготвяне на вкусен обяд.

d5d6

 

 

 

 

 

 

 

 

На всички им хареса и за всички беше неповторимо преживяване. От едната страна са децата, радващи се искрено и непринудено, а от другата сме ние-  организаторите, изпитващи възхищение и удовлетворение, наблюдавайки нашите ученици.

d4
Благодарим за съдействието на имамите и спонсора, без които едва ли щяхме да успеем да организираме всичко така добре.