• 0885 891 977
  • info-1806210@edu.mon.bg
  • гр. Русе ул. Цар Самуил №3

ЕКСКУРЗИЯ ВЕЛИКО ТЪРНОВО-ГАБРОВО, С ПОДКРЕПАТА НА РАЙОННО МЮФТИЙСТВО-РУСЕ

На 25.10.2016г , учениците от ДУ-Русе посетиха  град Велико Търново и Габрово. Екскурзията започна с посещение на Етнографски музей на открито „Етър“, единственият действащ на Балканите. Прекрачи ли човек границите му съвременността изчезва, за да отстъпи място на възрожденската архитектура, националните кулинарни специалитети и бита на старите българи. Миналото нахлува по чаршията с шума на занаятчийските работилници. В тях майсторите от ранни зори изработват ръчно своите изделия и нямат нищо против да споделят тайните на уникалните си техники с всеки любознателен посетител. В музея учениците разгледаха съоръжения от епохата на Възраждането, задвижвани от вода – гайтанджийска одая, тепавица, валявица.

etyra

 

Посетихме и най-новата атракция на Габрово – единственият по рода си на Балканите. Интерактивен музей на индустрията. открит на 21 март 2014 г.

umut

gabrmuzej

 

 

 

 

 

 

 

С атрактивен разказ се запознахме с развитието на Габрово като индустриален център. Интерактивен гид ни разведе из музея, а самите ние решаваме какво да видим само с едно махване на ръката.

 

 

 

 

 

Групата взе участие в обедната молитва във Велико Търново, по покана на Районния мюфтия,  Г-н Сюлейман Масурев. Благодарим за топлото посрещане и чудесния обяд.

Ruse2

Екскурзията продължи с разглеждане на Крепостта Царевец-синоним на величие, слава и богатство! Това е уникално място за среща с миналото на България и историята на нейните велики царе, които привличат десетки хиляди туристи всяка година. Чувството да се разхождате по тези славни земи е несравнимо. Видяхме реконструирания царски дворец с неговите тронна зала, дворцова църква и царски покои. Оттук са управлявали царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман. Над двореца, на самия връх на хълма, се намира и възстановената Патриаршеска църква. Тя впечатлява с мащаба и уникалната си архитектура, а иконописите й пресъздават възхода и залеза на Второто българско царство.

Carevec

Благодарим на Районния мюфтия на гр. Русе, Г-н Юджел Хайредин, и на неговия екип, за организацията на екскурзията. Очакваме с нетърпение да посетим  заедно и други културноисторически обекти.